#
#

ВЕСТИ

Вучић: Од петка до понедељка полицијски час у Београду, забрана сваког окупљања више од пет људи

Уторак, 7. јул 2020, 18:26h извор:Новосадска ТВ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација у алармантна у Београду због вируса корона.

Од сутра почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час.Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан - са 13 преминулих особа.

"У пресеку у 15 сати, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији", рекао је Вучић.
Све болнице у граду су пуне.
У складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Коном, који се, каже, консултовао са епидемиолошким тимом - од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.
"А, од петка идемо на дугачки полицијски сат, до понедељка. А, онда ћемо даље да видимо. Обезбедићемо кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима такође", рекао је Вучић и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Кризног штаба.
Вучић је истакао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре.

Вучић: У Београду критично, болнице пуне

Председник Србије Александар Вучић указао је, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да жели да им поднесе извештај о ситуацији у болницама.

„Све београдске болнице су готово пуне. Инфективна клиника, КБЦ „Бежанијска Коса“, КБЦ „Драгиша Мишовић“, КБЦ „Звездара“, КБЦ „Земун“, Војна болница Карабурма“, рекао је он.

Вучић је навео да у КБЦ „Звездара“ лежи 251 пацијент, КБЦ „Земун“ 350, Бежанијској Коси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

„Нама су све болнице у Београду које смо одредили за ковид пуне, пуни се и Ортопедска болница Бањица у коју смо убацили 10 респиратора, где већ имамо преко 70 људи. На сваки сат нам, долази нових 10 до 20 пацијената у болнице“, казао је он.

Истакао је да ковид пацијенти не излазе за дан или два, те да, због брзине којом се пуне, више немамо болнице слободне.

Указао је да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице.

„Ово су изузетне болнице. Пре пет година нисмо имали „Мишовић“, јер је он био ругло, Земунска болница је била језива, Звездара је била за снимање хорор филмова“, истакао је он.

Нагласио је да држава мора да чува љдуске животе и да се због тога не секира за све политичке реакције, шерпе и сав без, који жели да буде усмерен ка њему, а не лекарима који су наши јунаци који морају да ризикују своје животе, да се боре у најтежим условима.


Вучић: Послали смо Н.Пазару још 10 респиратора, укупно 33Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора.

"У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора", рекао је Вучић и истакао да држава има доста опреме.

Каже да када је држава послала Новом Пазару првих 10 респиратора да су мислили да је то фантастична опремљено, али да је таква ситуација да је сада тамо 33 респиратора.

Председник је истакао да имамо у магацину у Крњешевцима пуно медицинске опреме, али да то ништа неће вредети ако будемо неодговорним понашањем "побили наше здравствене раднике и онда неће имати ко да лечи болеснике.

"Не може нико да издржи ове бројеве и мораћемо да се изборимо снагом своје воље", поручио је Вучић.

 

У Војводини најповољније,на северу КиМ-рестриктивне мереУ Војводини, где је ситуација са корона вирусом, иако тежа него што је била, најповољнија у Србији, сутра ће бити одређено још пет општих болница за лечење лакших случајева ковид19, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао и да је ситуација на северу Косова и Метохије тежа него сто је била и да ће и власти на северу предузимати веома рестриктивне мере у складу са мерама Владе Србије.

Он је истакао да је ситуација у Београду најтежа и да су у главном граду лоши бројеви, док је на другим местима ситуација под контролом.

"У Београду се људи јављају раније, то је једина добра ствар. Али, Београд је по последњим резултатима најкритичнији, свуда се ситуација некако умирује", рекао је Вучић.

Он је позвао грађане да чувају старије људе и гојазне, мање отпорне на корона вирус.

"Јер, то што легну млађи, сви ће изаћи, али старији много теже. Није Вулину ништа било, али питање је како би његовим родитељима било", рекао је Вучић.

Он је истакао да треба сачувати здравствени систем и да грађани не треба да искаљују бес над здравственим радницима.

"Имали сте пример Муамере Турковић, која је нападнута због девојчице којој је пружила подршку да је не би водила у ковид болницу и послала у Краљево. Правили су злочинца од жене професионалнца која ради тридесет година", рекао је Вучић.

Он је истакао да су болнице препуне.

 

Вучић: Имамо 376 клиницких респиратора и 578 у резервиИмамо у нашим болницама 376 слободних клиничких респиратора и још 578 у резерви, а у року од осам дана имаћемо 1.100 респиратора, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да се држава на време припремила и набавила медицинску опрему и да нам је магацин у Крњешевцима пун опреме

Каже да само у том магацину има 122 мобилна респиратора, 103 апарата за анестезију, више од 100 специјалних уређаја, генератора кисеоника и концетратора кисеоника - 229, монитора 520, инфузионе пуме - 1.095, пулсних оксиметара 8.756....

"Имамо 60 милиона хирушкихх маски, маски М95 20 милиона, 100.000 партикуларних маски и 7.366 маски са гумицом за кисеоник...", нагласио је Вучић.

Истиче да је ситуација и региону и свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртивих и заражених.

"Тестирали смо до сада 455.604 човека, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, ЦГ 20.596, С.Македонија 68.059, Словенија 109.596...".

Вучић истиче су нам зато болнице пуне, јер Србија највише тестира, око 9.000 људи дневно, а први после нас 1.400 дневно.

Вучић је рекао да је те чињенице немогуће демантовати.

Такође, извинио се што је рекао да у ЦГ немају ПЦР лабораторију, пошто је та земља има.


Две нове болнице,10 мобилних,2 милиона вакцина против грипаПредседник Србије Александар Вучић рекао је данас да нас чека тешка јесен, најтежи талас короне очекује се око 1. новембра и упозорио да мора да се избегне катастрофа на сваки начин, односно судар короне и сезонског грипа.

Зато ће бити набављено више од два милиона вакцина против грипа.

Председник је најавио градњу две цовид болнице, једне на батајничком путу, друге код Крушевца, а купићемо и 10 мобилних болница.

Вучих је на конференцији за новинаре рекао да ће вакцину против сезонског грипа морати да приме сви медицински радници, деца до 12 година, пензионери, полиција, хроницни боелесници, шалтерски слузбеници...

Пре тога судар короне и грипа мора да се избегне пом сваку цену.

Донета је одлука да се изграде две велике ковид болнице, једна на Батајницком друму са 800 до 1000 кретвета за теске и полутеске пацијенте, са респираторима који су купљени.

Друга ће бити у Крусевцу, нешто мања и слузити за пацијенте из јузног и централног дела Србијр, а Београд ће примати северни део Сумадије, Мацву и јузни део Војводине.

Такпође ће бити купљено 10 модуларних болница, које се брзо слакапју и расклапају и преместају заједно са лекарима ће бити распоређене по Србији.

Ове болнице це бити велике и најчистије, опремљене респираторима скенерима и свим сто је неопходно, и ту це се видети ефикасност дрзаве да дела.

"Изградицемо две врхунске болнице у року од три месеца, то моземо и висе од тога не моземо", поручио је Вучих.

Поновио је да Србија тестира много више људи од осталих у региону.

Изразио је и велику захвалност лекарима за које је рекао да су јунаци насег доба, људи без страха и мане, који се боре, дан за даном, без прекида, који нису отисли на одморе.

"Имамо тих јунака 28. 000 лекара 61. 000 медицинских сестара и техничара", казао је Вучих и најавио да ће потписати многе указе о одликовањима, јер се цетири месеца свакога дана боре, од јутра до мрака.

Тешка јесен са короном нас очекује, али ћемо победити казао је Вучић.

Он је упозорио да вакцине неће бити против короне још дуго и да нормалног животра према најавама експерата из света неће бити још дуго, до краја фебруара, можда и дуже и морамо да науцимо да зивимо и радимо са вирусом.

 

Вучић: Никад не бих сакрио ниједан изгубљени животНикада не бих сакрио ниједан изгубљени живот, рекао је председник Александар Вучић, одговарајући на питање да прокоментарише нападе појединих опозиционих лидера да се "лажно броје мтрви од короне", тражећи његову личну одговорност.

Вучић је рекао да они који такве ствари говоре полазе од себе, да су то "монструми", а да је њега лично срамота да такве ствари и коментарише.

"То су исти људи који су говорили да имамо на стотине хиљада мртвих током поплава, како лешеви пливају код Обреновца, како их спаљујемо у високим пећима у Колубари, где ни немамо високе пећи...Али, шта то њих брига. Полазе од себе, знају људи какви су они истинољупци и колико су волели истину, па зато мисле да су сви други такви", рекао је Вучић.

Он је нагласио да никада не би слагао и прикрио ниједан изгубљени живот.

"Био сам први који је рекао да ми се чини да је више људи умрло, али да су ми лекари рекли да су протоколи такви да, ако неко није позитиван на ковид, да не може да буде проглашен мртвим од короне. Ја се у то не мешам", додао је Вучић.

"Срамота ме је да такве ствари и коментаришем. То су монструми који такве ствари измишљају", рекао је Вучић. 

 

Извор: Танјуг
 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.